Illustration - så fungerar stadsnätet UmeNet

Så fungerar bredband via stadsnätet

Vi erbjuder ett öppet stadsnät med ett av världens snabbaste bredband. I vårt nät för data- och telekommunikation kan vi leverera upp till 1 000 Mbit/s i båda riktningarna. Stadsnätet är infrastrukturen som ger möjlighet till en rad olika tjänster från olika leverantörer.

Så här fungerar stadsnätet

Vårt fibernät består av kablar med ledare av tunna glasfibrer där ljud, bild och text överförs som ljusimpulser. De är skyddade från yttre störningar som åska, statisk elektricitet och magnetfält från kraftkablar. Vårt driftsäkra nät underhålls dygnet runt, året om.

Vi levererar, underhåller och fakturerar själva infrastrukturen medan innehållet skapas och debiteras av våra tjänsteleverantörer. Via kundportalen (öppnas i nytt fönster) kan du se samtliga tjänsteleverantörers utbud och priser som t ex internetåtkomst, ip-telefoni och bredbands-tv. 

Internetåtkomsten kommer från tjänsteleverantörer

För att kunna surfa i vårt nät behöver du internetåtkomst, så kallad internetaccess. Internetaccessen köper du av en tjänsteleverantör i vår kundportal när du anslutit dig till vårt bredband. Du väljer de tjänster som bäst passar dina behov.

Att din fastighet ligger i närheten av fibernätet, alternativt att ni är en grupp fastigheter som är intresserade av vårt bredband, underlättar vid en fiberanslutning. 

Bli bredbandskund

Kontakta gärna kundservice för mer information. Du kan också läsa mer under webbsidorna för villa, lägenhet och företag.