För Sanna var valet enkelt – att hyra sina solceller

Sanna Bernhardsson och hennes familj i Strömbäck hyr solceller av Umeå Energi sedan september 2017 och är nöjda med upplägget.

När familjen flyttade in i sin Västerbottensgård 2011 fanns redan solfångare på den tillhörande ladugården sedan 1990-talet. Solfångarna ger hushållet varmvatten hela sommaren.

- Vi funderade först på att köpa egna, men insåg snabbt att det passar oss bättre att hyra solcellerna.

Sanna Bernhardsson

En fördom kring solenergi är att den inte funkar bra i vårt kalla klimat, men vi såg snabbt hur mycket solfångarna gav och började därför titta på om vi kunde utöka med solceller för elproduktion, berättar Sanna.

För miljöns skull

När familjen bestämt sig för att hyra kom vi till gården och monterade upp allt. Sanna beskriver hela installationsprocessen som smidig och vår lokala närvaro som en trygghet.

- Skulle några problem uppstå är det bara att ringa Umeå Energi, vilket känns väldigt tryggt. Det känns också bra att främja en lokal aktör som gör gott för hela regionen, förklarar Sanna.

Med lösningen följer en box som monterats upp inne i ladugården där familjen kan se precis hur mycket el som solcellerna alstrar. För Sanna och hennes familj är månadskostnaden för hyran av solcellerna 600 kronor i månaden. Intjänad el ger sedan avdrag på elräkningen. Den producerade elen som inte används säljer de vidare till oss vilket reducerar månadskostnaden ytterligare.

- Vi gör inte det här för att tjäna pengar, utan för miljön och för att det känns som framtiden. Att vi sparar pengar är bara en bonus, säger Sanna.