Träd på ledning

Så klarade Umeå Energi stormen

Den 2 november rasade en kraftig storm som orsakade nedfallna träd och strömavbrott i Umeå med omnejd. Umeå Energi aktiverade sin storstörningsorganisation för att så snabbt som möjligt åtgärda skadorna. – Alla taggade till och gjorde en imponerande arbetsinsats, säger Johan Svensk, distributionselektriker.

Stormen kom på förmiddagen med stora mängder regn och vindstyrkor på uppåt 30 meter per sekund. Situationen förvärrades av att en blöt och varm höst gjort marken mjuk, vilket innebar att träden inte stod lika stadigt.

– Jag har arbetat på Umeå Energi i 39 år och aldrig sett något liknande på vårt elnät, granar och träd hade rasat över ledningarna överallt. Vi fick utföra mycket rent linjearbete, det blev mycket jobb med motorsågen för att rensa bort träd och få upp stolpar och linjer igen, berättar Johan.

Fällde träd efter träd

Efter klockan 10 den 2 november kom första störningen i elnätet till driftcentralen och den följdes i rask takt av fler. Fyra timmar senare fattades beslut om att aktivera Elnäts storstörningsorganisation. Stormen fällde träd efter träd på ledningarna och antalet avbrott var under kvällen uppe i 21 stycken i Umeå med omnejd och berörde cirka 5 500 kunder.

– Det var långa arbetsdagar och tufft jobb, men hela tiden bra stämning och laganda. De som inte slet med att få upp stolpar och ledningar bidrog bland annat med att köra ut material och mat. Trots stressen fungerade samarbetet med driftcentralen bra, säkerheten gick alltid först, säger Johan.

Viktigt med stort nätverk

Samtliga resurser mobiliserades i form av bland annat extrapersonal i fält, helikopterinsatser och extern personal som kunde assistera med trädfällning. Kundservice bemannade telefonerna hela natten för att kunna svara på frågor. I arbetet tog Umeå Energi bland annat hjälp av branschorganisationen Elsamverkan, som bidrog med förstärkning av elmontörer från Piteå och Övertorneå.

– Det är ovärderligt med ett bra nätverk när sådant här händer. På mitt håll hade vi hjälp av flera rutinerade grävmaskinister, entreprenörer som vi årligen lejer in och vet är duktiga och har rätt maskiner, säger Johan.

Farligt jobba i stormfälld skog

Att jobba i stormfälld skog är farligt. Man tvingar inte ut montörer på natten om ovädret är igång, när det ligger elledningar på marken och det finns risk att få fallande träd i ryggen. Första steget nu var därför att snabbt få ut kopplingsbiträden som kopplade om, lokaliserade felen och gav tillbaka strömmen till så många kunder som möjligt.

– Sedan samlade vi så många montörer vi kunde från sju på morgonen och körde till sena kvällen. Det är viktigt att få sova på natten för att orka jobba många långa dagar i sträck. Så gjorde vi också när några montörer från Umeå Energi åkte ner och hjälpte till efter stormen Gudrun, förklarar Johan.

Viktigt med bra driftförråd

En annan lärdom som liknande stormar gett är vikten av ett välutrustat driftförråd. När det varit lugnt några år är det lätt att tänka att man kan banta förråden, men det ska man absolut inte göra, understryker Johan.

– Vi måste ha material och vara förberedda. Om en storm till exempel slår samtidigt mot hela Norrlandskusten blir det materialbrist. Nu hade vi material men några storlekar av linjeskarvar började ta slut. Utan rätt material hade det tagit längre tid för många att få tillbaka strömmen.

Två dagar efter stormen var de större avbrotten åtgärdade och ytterligare två dagar senare var antalet kunder utan ström nere på ett fåtal.

  – Våra kunder är bortskämda med ett av Sveriges stabilaste elnät, de är inte vana vid avbrott. Men folk jag mötte var förstående, många blev nog ödmjuka av att se stormens förödelse, säger Johan.