Så fungerar din elmätare

Din elmätare talar om för oss hur mycket el du använder i din bostad. Numera läses mätaren av automatiskt, så kallad fjärravläsning. Det gör att din faktura alltid baseras på din faktiska elanvändning. Vi använder en del olika mätare.

Så fungerar fjärravläsning

I dag avläses alla elmätare automatiskt genom så kallad fjärravläsning. Elmätaren skickar automatiskt mätarställningen – via radionätverk – till en insamlingsenhet, koncentrator, där det överförs via mobilnätet (4G) och vidare till Umeå Energi. Efter bearbetning skickas informationen till faktureringssystemet som skapar din faktura utifrån den faktiska förbrukningen.

Kontroll av elmätare

Mätarna är av hög kvalitet och visar väldigt sällan fel. Har du anledning att misstänka att något inte står rätt till att du varmt välkommen att kontakta vår kundservice eller beställa en kontroll, men tänk på att du själv kan få bekosta kontrollen.

Om något inte står rätt till med din elmätare bör du kontakta oss. Vi kan ofta avgöra om något är fel, men du kan givetvis beställa en mätarkontroll av en opartisk kontrollant eller av oss om du ändå tror något krånglar. Kontroll av opartisk kontrollant kostar 6 250 kronor inklusive moms. Kontroll som utförs av Umeå Energi Elnät kostar 2 250 kronor inklusive moms. Är felet vårt är kontrollen gratis.

Översikter till elmätare

Här hittar du information och manualer till våra elmätare, har du ändå frågor kring mätarna är du välkommen att kontakta vår kundservice på 090-16 00 20.

Kamstrup Omnia elmätare tumnagelbild

Kamstrup OMNIPOWER NY!

Se översikt elmätare Kamstrup OMNIPOWER 

Landis+Gyr

Se översikt elmätare Landis+Gyr