Vad är energi?

Illustration jordglob - vad är energi

Energi finns överallt runtomkring oss i naturen i många olika former; till exempel i vinden, i vattnet och i flis från skogsbruket. Till och med i det du slänger. Den här energin omvandlar vi till allt praktiskt du använder i din vardag. Rörelseenergin från Ume älv blir till el i din tv så att du kan kolla Game of Thrones eller värmeenergi till spisen så att du kan värma upp resterna från igår. Dina gamla sopor blir fjärrvärme.  

Oftast behandlar vi all den här vardagliga energin som någon vi levt tillsammans med lite för länge; vi tar den för given. Att du överhuvudtaget kan läsa den här texten beror ju på elen som laddat ditt datorbatteri, men det kan man ju inte gå omkring och tänka på hela dagarna. 

Men så blir det strömavbrott. Eller krångel på kraftvärmeverket. Och det är då man inser hur trist det är att inte kunna kolla Premier League, hur kritiskt det känns att bara ha 7% batteri kvar på mobilen, eller hur ruggigt och kallt det blir utan värme i elementen.

Och det är inte bara vi privatpersoner som har glädje och nytta av all den här energin. Hela det moderna samhället skulle vara omöjligt om inte människan kommit på hur vi ska kunna ta vara på energin i naturen. Energi i olika former utför tunga jobb åt oss, hjälper oss med transporter, lyser upp mörka kvällar och nätter, låter oss ha kontakt med hela världen via internet och mycket mycket annat. 

Med tanke på hur beroende vi är av energi och elektricitet idag är det tur att svensk el har en hög leveranssäkerhet. 99,98% av årets alla timmar har svenskarna el i uttagen. Det betyder att vi nästan precis när vi vill kan använda alla fantastiska prylar och apparater som använder energi.

Vad kostar energi

I Sverige står energikostnader för bostaden bara för cirka 5% av hushållens totala utgifter*. Ändå är el- och värmeräkningen för många människor en av de tristaste räkningarna att betala. Förmodligen för att det helt förståeligt är svårt att greppa vad man får för pengarna. Det är lätt att stirra på antalet kWh och känna sig både uppgiven och uttråkad. Men det man egentligen betalar för är ju att kunna se hela Melodifestivalen (inklusive alla deltävlingar och Andra Chansen), tvättmaskin efter tvättmaskin fulla med barnkläder, goda helgmiddagar och mindre goda vardagsmiddagar. Och att överhuvudtaget kunna sitta där och sucka framför internetbanken hade ju varit omöjligt om man lät bli att betala räkningen…

Ibland motiverar man köp av dyra prylar med hur mycket man kommer använda dem. Den tjocka vinterjackan är prisvärd eftersom man har den hela vintern. El har vi användning av varenda dag i flera timmar åt gången. Ungefär som vissa människor använder sin smartphone. Som för övrigt bara kostar ungefär 3,30 kronor per år i elkostnad för att hålla laddad.