Att använda energi smart

När man pratar om hur vi ska använda energi handlar det ofta om pekpinnar och ord som "spara" och "slösa". Vi är många som har någon i sin närhet som säger "Släck lampan när du lämnar rummet!”, eller så säger vi det själva. Vilket i sig naturligtvis är vettigt och bra, men det viktigaste när man funderar över hur man ska använda sig av energin i vardagen är att göra det på ett så effektivt sätt som möjligt.  

Energi är helt nödvändigt för att vi ska kunna leva de liv vi lever idag. Samtidigt finns det bara en begränsad mängd energi på vår jord; den kan inte tillverkas eller förstöras, bara omvandlas till andra energiformer. Den ska räcka till alla som lever här nu, och alla våra barn och barnbarn. Därför är det viktigt för vårt samhälle att vi är varsamma med energin och använder den på ett smart sätt.

Och vad är smartare än att använda energi från källor som om och om igen omvandlar annan energi till sådan som vi kan använda? Som vattenkraft till exempel. Vi på Umeå Energi säljer bara el från förnybara energikällor eftersom vi vill ha en hållbar framtid. Vi vill att den här platsen vi bor på ska vara minst lika fantastisk om hundra år som den är nu. 

Men även om den energi du får från oss bara kommer från sol, vind, vatten och biobränsle är det viktigt att vi är kloka när vi använder den också. Det finns många sätt att vara energieffektiv, och som tur är hjälper nya uppfinningar och utvecklingen till. De flesta av de elprylar vi omger oss med blir bara mer och mer energieffektiva. En ny TV drar till exempel bara 7% av elen som en TV som är 10 år gammal gör. För att inte tala om våra lampor. I en vanlig glödlampa är det endast 10% av energin som blir ljus, resten gör bara lampan varm. Det är därför de inte längre tillverkas. LED- och lågenergilampor är oändligt mycket mer energieffektiva.

Hur vi använder energi är i slutändan en värdering som var och en får göra. Om lampan som lyser bara gör det för att det ser mysigt ut för den som passerar förbi på gatan, kanske det kan vara en idé att släcka när ni går ner och kollar på TV. Om den lyser i barnrummet, och hjälper till att mota bort monstren under sängen, är det självklart värt att ha den lysande. 

Använder jag mycket eller lite el i förhållande till andra konsumenter? 

Man brukar säga att följande årsanvändning av el är normalvärden för olika typer av hushåll: 
  • Lägenhet: 2000 kWh/år (alltså i huvudsak hushållsel)
  • Villa utan elvärme: 5000 kWh/år
  • Villa med direktverkande elvärme: 20 000 kWh/år

Variationerna är dock stora mellan hushållen. Har du till exempel tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2000 KWh/år. Golvvärme i badrummet innebär också mer elanvändning.