Solceller ger en bra känsla

Solceller hemma ger en bra känsla!

David Wariaro och hans familj i Stöcksjö har valt att satsa på solceller hemma. På taket till deras garage är 18 paneler installerade. – För oss handlar det mer om klimatet än ekonomin, vi ville dra vårt lilla strå till stacken när det gäller fossilfri energiproduktion, säger David.

David Wariaro bor i en i Västerbottensgård ute i idylliska Stöcksjö tillsammans med frun Marina, dottern Wilma, två hundar och en katt. Funderingarna kring att ha egen solenergi kom när de skulle bygga ett nytt garage där taket skulle hamna i söderläge. 
– Beslutet var också sprunget ur en pågående diskussion med familjen om vad vi kan göra för klimatet. Min dotter diskuterar frågorna mycket i skolan och tar med sig dem hem till köksbordet. Greta Thunberg har nog påverkat oss en hel del. Vi försöker äta mer vegetariskt, sopsortera, köra elbil. Solcellerna passade bra in i vårt tänk. Det finns fortfarande en chans att Wilma får växa upp på en planet som är påverkad av de val vi gör. 
Bland det första vi ser när vi kommer till huset är en elbil som står på laddning. Den laddas av solpanelerna på taket. 
– Det är fin känsla att kunna ladda bilen med egen solenergi.

Förtroende för Umeå Energi

När familjen bestämt sig för solceller kontaktades Umeå Energi. Vi övervägde olika alternativ och vilken lösning som skulle passa bäst ute i Stöcksjö. Valet föll slutligen på att köpa egna solceller via Umeå Energi. 
– Vi kom fram till att det var bäst för oss. Tryggt och enkelt. Solceller hemma är så nytt att det finns ett slags pionjäranda kring det.

Peppar gärna andra

I Stöcksjö har det byggts många nya hus, där några av dem också är utrustade med solceller. David Wariaro och hans familj hoppas och tror att det blir fler framöver. 
– Vi är gärna lite ambassadörer och ställer upp och berättar om grannarna vill veta.
Om solcellerna på garaget fungerar som förväntat är det inte omöjligt att familjen investerar i solceller även på Västerbottensgårdens huvudbyggnad, när taket där ska bytas. 
– Ekonomiskt skulle det nog inte innebära så stor vinst, men det skulle kännas helt rätt att utöka produktionen av hållbar energi hemma.

Davids val av solcellslösning

18 solcellspaneler sitter på garagetaket i Stöcksjö hemma hos David Wariaro och hans familj. Överskottet som panelerna producerar kan de sälja vidare till energibolag. Detta blir till exempel aktuellt under sommaren då solcellerna ger en överproduktion sett till hur stor energiförbrukningen i huset är.